Fındık kuruyemişler en popüler atıştırmalık yiyeceklerden biridir. Sadece lezzetli değiller, aynı zamanda sizin için de iyidirler, özellikle kalp sağlığı söz konusu olduğunda.
Bununla birlikte, kuruyemişlerin hangi besin grubuna ait olduğunu merak edebilirsiniz – meyveler mi yoksa sebzeler mi?
Fındık kilosu kaç TL 2022?
Fındık neye iyi gelir?
Şu anda fındık fiyatı ne kadar?
En güzel fındık nerenin?
Fındık meyve mi sebze mi?
Tombul fındık botanik olarak, kabuklu yemişler, sert, yenmez bir dış kabuğa sahip tek bir yenilebilir tohuma sahip bir meyve olarak sınıflandırılır. Açılmamış olarak kabul edilirler, bu da kabuklarının olgunlaştığında açılmadığı anlamına gelir.
Bununla birlikte, insanların kuruyemiş olarak kabul ettiği pek çok gıda, aslında tohumlarıdır – eti, içinde bir tohum bulunan tek bir kabuğu çevreleyen meyvelerdir.
Örneğin, badem, kaju fıstığı, Brezilya fıstığı, ceviz, antep fıstığı, çam fıstığı ve diğer pek çok fındıkdığın yerini hiç biri tutmaz botanik olarak tohumlarıdır.
Bu arada, gerçek fındıklar kestane, meşe palamudu ve fındık içerir.
Yağlı Fındık. İlginçtir ki, dünyanın en popüler kuruyemişlerinden biri olan yerfıstığı, teknik olarak bir baklagildir ve dolayısıyla botanik olarak bir sebzedir. Ancak yer fıstığının besin profili ve özellikleri diğer kuruyemişlerinkine daha yakındır.
Besinsel olarak, çoğu kuruyemişin besin bileşimi, yüksek protein içeriği nedeniyle meyveden çok baklagillere benzer.
Mutfak açısından bakıldığında, “fındık” terimi daha rahattır ve çoğu insanın kuruyemiş olduğunu düşündüğü şeyle uyumludur – bir kabuk içinde bulunan büyük, yağlı çekirdekler.
Kabuklu fındık çiğ veya kavrulmuş olarak satın alınabilir. Kavrulmuş fındık daha derin, daha karmaşık bir tada sahiptir ve ayrıca tuzlanabilir veya diğer baharatlarla tatlandırılabilir. Kuruyemişler kuru kavrulmuş veya yağda kavrulmuş olabilir, her ikisi de fındıkta benzersiz bir lezzet ve doku üretir. Kabuklu kuruyemişlerin de ısı ve nemden uzakta saklanması gerekir. Kuruyemişlerin dondurulması, raf ömrünü önemli ölçüde artırabilecek bir seçenektir.
Sivri Fındık. Özellikle fıstık, badem ve kaju olmak üzere çeşitli fındıklar tereyağı veya püre haline getirilir. Fındık yağı kapalı bir kapta satın alınırsa oda sıcaklığında saklanabilir, ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Taze çekilmiş fındık ezmeleri, buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.
Fındıkları diyetinize dahil edin
Çoğu fındık botanik olarak tohum olarak kabul edilse de, yine de çok sağlıklıdırlar.
Kuruyemişler, bitki bazlı protein, yağ, lif, antioksidanlar ve E vitamini, magnezyum, bakır ve selenyum dahil olmak üzere önemli vitamin ve mineraller için mükemmel bir kaynaktır.
Ek olarak, inflamasyonun azalması ve kalp sağlığının iyileştirilmesi, kan şekeri kontrolü ve sindirim gibi birçok sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.